piątek, 31 października 2014

Pizza mocno kukurydziana ze szpinakiem

Pizza jest pyszna, ale niestety dość kaloryczna. Ale jest sposób, aby odchudzić nieco pizzę i nie mieć potem wyrzutów sumienia, że wszystko pójdzie w nasze biodra. Zdecydowałam się zatem zmodyfikować przepis na tradycyjną pizzę, zastępując ciasto drożdżowe kukurydzianą polentą. Dzięki temu pizza, którą przygotowałam ma zdecydowanie mniej kalorii i można ją pałaszować bez obaw o utratę figury.


Składniki:
250 g kaszki kukurydzianej
1 pomidor
1/2 op. sera koziego lub feta
1 opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
kukurydza z puszki
ugotowane różyczki brokuła
oliwki
przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół prowansalskich, majeranek

Przygotowanie:
W garnku gotujemy 1/2 l wody, do wrzątku wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie przywarła do dna. Polenta powinna być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy do polenty ulubione przyprawy a także sól i pieprz do smaku. Wylewamy polentę na formę, a następnie zabieramy się za przygotowanie szpinaku. Mrożony szpinak odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczka oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Przesmażony szpinak wykładamy na wierzch polenty. Na wierzch kładziemy kawałki  koziego sera lub fety, plastry pomidora, oliwki, kukurydzę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut. Wierzch można posypać startym serem gouda. Pizza z polenty jest pyszna także bez zapiekania. 


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz