Pizza jest pyszna, ale niestety dość
kaloryczna. Ale jest sposób, aby odchudzić nieco pizzę i nie mieć potem wyrzutów sumienia, że wszystko pójdzie w nasze
biodra. Zdecydowałam się zatem zmodyfikować przepis na tradycyjną pizzę,
zastępując ciasto drożdżowe kukurydzianą polentą. Dzięki temu pizza, którą
przygotowałam ma zdecydowanie mniej kalorii i można ją pałaszować bez obaw o
utratę figury.
Składniki:
250
g kaszki kukurydzianej
1
pomidor
1/2 op. sera koziego lub feta
1
opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
2
ząbki czosnku
kukurydza z puszki
ugotowane różyczki brokuła
ugotowane różyczki brokuła
oliwki
przyprawy:
sól, pieprz, mieszanka ziół prowansalskich, majeranek
Przygotowanie:
W garnku gotujemy 1/2 l wody, do
wrzątku wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby nie
przywarła do dna. Polenta powinna być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy do
polenty ulubione przyprawy a także sól i pieprz do smaku. Wylewamy polentę na
formę, a następnie zabieramy się za przygotowanie szpinaku. Mrożony szpinak odsączamy
z nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczka oliwy. Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Przesmażony szpinak
wykładamy na wierzch polenty. Na wierzch kładziemy kawałki koziego sera lub fety, plastry pomidora,
oliwki, kukurydzę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10-15 minut. Wierzch można posypać startym serem gouda. Pizza z polenty jest pyszna także bez zapiekania.
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz