poniedziałek, 6 października 2014

Klopsiki z kaszy gryczanej i twarogu

Kasza gryczana jest głównym źródłem krzemu dla naszego organizmu. Bez tego pierwiastka możemy mieć kłopoty z układem krwionośnym i kostnym. Podany przepis na masę klopsikową jest bardzo uniwersalny, wykorzystuje ją także do nadziewania pierogów. Poza tym przygotowanie klopsików z kaszy gryczanej nie jest wcale pracochłonne. To doskonałe danie dla osób pragnących zdrowo jeść, a nie mających zbyt wiele czasu na przygotowywanie specjalnych posiłków. Ponadto klopsy są lekkostrawne i sycące.


Składniki:
  • 1 opakowanie kaszy gryczanej
  • 5 korniszonów
  • 1 kostka chudego/półtłustego twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • przyprawy: sól, pieprz, chili
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Ser mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku. Kaszę przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach. Korniszony siekamy na drobniutka kosteczkę i wrzucamy do miski z twarogiem. Obie masy: kaszową i serową łączymy ze sobą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili oraz posiekaną bazylią. Z lepkiej masy formujemy kulki (możemy obtoczyć je na koniec w sezamie, siemieniu lnianym lub otrębach) i odkładamy na deskę. Deskę wraz z klopsami wkładamy do lodówki, aby masa była bardziej zbita.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

1 komentarz: