Kasza
gryczana jest głównym źródłem krzemu dla naszego organizmu. Bez tego
pierwiastka możemy mieć kłopoty z układem krwionośnym i kostnym. Podany przepis
na masę klopsikową jest bardzo uniwersalny, wykorzystuje ją także do
nadziewania pierogów. Poza tym przygotowanie klopsików z kaszy gryczanej nie
jest wcale pracochłonne. To doskonałe danie dla osób pragnących zdrowo jeść, a
nie mających zbyt wiele czasu na przygotowywanie specjalnych posiłków. Ponadto
klopsy są lekkostrawne i sycące.
Składniki:
- 1 opakowanie kaszy gryczanej
- 5 korniszonów
- 1 kostka chudego/półtłustego twarogu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- przyprawy: sól, pieprz, chili
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Kaszę
gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Ser
mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku. Kaszę przepuszczamy przez maszynkę o
grubych oczkach. Korniszony siekamy na drobniutka kosteczkę i wrzucamy do miski
z twarogiem. Obie masy: kaszową i serową łączymy ze sobą. Całość doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i chili oraz posiekaną bazylią. Z lepkiej masy formujemy
kulki (możemy obtoczyć je na koniec w sezamie, siemieniu lnianym lub otrębach)
i odkładamy na deskę. Deskę wraz z klopsami wkładamy do lodówki, aby masa była
bardziej zbita.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuń