poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kartoflanka z kawałkami kurczaka

Na zimno nie ma lepszej recepty jak miseczka gorącej i pożywnej zupy. Kartoflanka wzbogacona kawałkami kurczaka jest nie tylko bardzo sycąca, ale również pyszna. Wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.


Składniki:
  • włoszczyzna: 2 marchewki, por, seler, korzeń i natka pietruszki
  • 2 filety z kurczaka, 2 udka z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa (wołowa)
  • kawałek cielęciny
  • ½  kg ziemniaków
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • olej do smażenia
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, bazylia, rozmaryn

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone mięso, kostkę rosołową i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, wyławiamy tzw. szumowiny. Płuczemy włoszczyznę pod bieżącą wodą, warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. 

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się rumiana i pachnąca. Gdy warzywa i mięso w zupie będą już miękkie, wyjmujemy je. Włoszczyznę wyrzucamy, zostawiamy jedynie marchew i pietruszkę (po ostygnięciu kroimy warzywa). Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki dodajemy do zupy. 

Kartoflankę gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku. Żeby danie było bardziej syte do miseczek z gorącą zupą wrzucamy kawałki mięsa z bulionu. Dekorujemy natką pietruszki lub bazylią.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. mmm, uwielbiam takie lekkie, a jednocześnie aromatyczne i syte zupy :)

    OdpowiedzUsuń