sobota, 15 marca 2014

Surówka z kiszonej kapusty

Smak tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty zna każdy. Z żadnym innym dodatkiem niedzielny schabowy nie smakuje równie dobrze. Jednak czasem warto coś zmienić (zwłaszcza na wiosnę), by uzyskać ciekawy efekt smakowy. Z jednej strony postanowiłam wzbogacić składnikowo popularną surówkę , a z drugiej „odchudzić” ją kalorycznie.  Efekt? Pyszny!


Składniki:
  •  półlitrowy słoik kiszonej kapusty (najlepiej z własnej spiżarni)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • połowa dojrzałego i miękkiego awokado
  • ½ dużego jabłka lub 1 małe w całości całe (wybrałam renetę, bo lubię kwaśne jabłka, ale można użyć championów)
  • garstka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 niepełna łyżeczka cukru trzcinowego 

Przygotowanie:

Do miseczki wrzucamy kiszoną kapustę. Awokado kroimy w bardzo drobną kosteczkę (można także pognieść widelcem na papkę). Użyłam tego owocu zamiast oleju – równie dobrze natłuści sałatkę, a nie doda jej aż tyle kalorii co olej. Posiekany owoc wrzucamy do miski z kapustą. Mieszamy. 

Jabłko i marchew myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie wrzucamy do reszty składników znajdujących się w misce. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy z łupin i siekamy. Cebula i posiekane orzechy dodajemy do miseczki z jabłkami. Doprawiamy odrobiną cukru trzcinowego i dokładnie mieszamy. Gotowe! 

Szybka surówka z kiszonej kapusty idealnie uzupełni smak mięsa serwowanego na drugie danie.

Smacznego!



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

1 komentarz: