Soczewica
i fasola stanowią wspaniałe źródło białka. Kotleciki, które proponuję są zdrową
i bardziej dietetyczną wersją mielonych. Zamiast patelni wybrałam piecyk. Wszakże na
wiosnę każdemu z nas przyda się odrobinę „odchudzić” kuchnię po zimie, dzięki
temu będziemy bardziej fit.
- soczewica suszona (mieszanka): zielona, czerwona, żółta, 150 g
- fasola: biała, czarna, 100 g
- przyprawy: sól, pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek, chili, koperek
- 1 jajko
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Soczewicę i
fasolę (uprzednio namoczoną) płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziarna są już miękkie odstawiamy je na chwilkę
do ostygnięcia. Następnie wrzucamy przestudzoną soczewicę i fasolę do blendera,
wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Miksujemy. Masa na kotleciki powinna być lepka i gęsta.
Jeżeli zauważymy, że jest zbyt wodnista dodajemy więcej otrębów bądź mąki
gryczanej /orkiszowej.
Rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce posmarowanej oliwą układamy po łyżce masy
kotletowej, lekko rozpłaszczamy każdy
kotlecik łyżką i posypujemy wierzch
płatkami owsianymi. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Kotleciki pieczemy ok.
10-15 minut i gotowe! Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotleciki prosto z pieca,
bez grama tłuszczu.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz