wtorek, 11 marca 2014

Jarskie kotleciki z pieca

Soczewica i fasola stanowią wspaniałe źródło białka. Kotleciki, które proponuję są zdrową i bardziej dietetyczną wersją mielonych.  Zamiast patelni wybrałam piecyk. Wszakże na wiosnę każdemu z nas przyda się odrobinę „odchudzić” kuchnię po zimie, dzięki temu będziemy bardziej fit.

Składniki:
  • soczewica suszona (mieszanka): zielona, czerwona, żółta, 150 g
  • fasola: biała, czarna, 100 g
  • przyprawy: sól, pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek, chili, koperek
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Soczewicę i fasolę (uprzednio namoczoną) płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziarna są już miękkie odstawiamy je na chwilkę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy przestudzoną soczewicę i fasolę do blendera, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Miksujemy. Masa na kotleciki powinna być lepka i gęsta. Jeżeli zauważymy, że jest zbyt wodnista dodajemy więcej otrębów bądź mąki gryczanej /orkiszowej.  

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce posmarowanej oliwą układamy po łyżce masy kotletowej,  lekko rozpłaszczamy każdy kotlecik łyżką i  posypujemy wierzch płatkami owsianymi. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Kotleciki pieczemy ok. 10-15 minut i gotowe! Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotleciki prosto z pieca, bez grama tłuszczu.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz