niedziela, 30 marca 2014

Zupa krem z kukurydzy

Dziś prezentuję jedną z moich ulubionych zup  – krem z kukurydzy z dodatkiem gotowanej soczewicy. Jest szybka do przygotowania, bardzo delikatna i aromatyczna.  Dzieciaki wprost za nią przepadają ze względu na jej lekko słodkawy smak. Polecam zwłaszcza w ramach wiosennej diety. 




Składniki:

  • 1 ½ szklanki bulionu (używam rosołu, którego nadmiar mrożę po niedzielnym obiedzie i mam jako podstawę zup w czasie całego tygodnia)
  • ½ szklanki gotowanej soczewicy (w moim wypadku z puszki, ładnie zagęści zupę)
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki kukurydzy z puszki (najczęściej wybieram dużą puszkę Bonduelle)
  • 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego (oczywiście naturalny)
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry + kurkuma, gałka muszkatołowa, ostra papryka
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Bulion gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut na wolnym ogniu. 

Do bulionu dodajemy kukurydzę, soczewicę, zeszkloną cebulkę i przyprawy. Po upływie 5 minut odstawiamy zupę z ognia, by trochę ostygła. Następnie zabielamy jogurtem. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na jednolity krem. 

Zmiksowaną zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy odrobiną ostrej papryki i kukurydzy lub świeżą natką pietruszki.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

1 komentarz: