Czasem
tak niewiele trzeba, aby stworzyć naprawdę pomysłowe i pyszne danie. Kurczak w
otoczeniu warzyw, ukryty w kopercie z ciasta francuskiego z pewnością zrobi na gościach piorunujące wrażenie. Czas
jego przygotowania jest wyjątkowo krótki. Na talerzu danie prezentuje się
ciekawie, a smakuje wybornie. Potrawa z pewnością sprawdzi się w ramach
lekkiego, a zarazem eleganckiego obiadu.
- 2 filety z kurczaka
- ser w plastrach np. Gouda
- marchewka
- pietruszka
- por
- seler
- kapusta pekińska ¼ główki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ostra papryka, majeranek
- olej
- 2 płaty ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Filety
z kurczaka myjemy, obieramy z błon, kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa
również myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2
łyżkami oleju. Na wrzący tłuszcz wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od
najtwardszych: marchew, czosnek, za 4 minuty dodajemy seler, potem po chwili
pietruszkę, itd. Przesmażone warzywa przesypujemy do miski.
Teraz
pora na podsmażenie kurczaka. Patelnię ponownie rozgrzewamy. Na wrzący olej
wrzucamy kawałki kurczaka obtoczone w przyprawie. Smażymy dopóki kurczak nie
będzie miękki. Następnie do mięsa dodajemy warzywa, wszystkie składniki
mieszamy, doprawiamy do smaku i chwilkę jeszcze razem smażymy, aby stały się równomiernie
aromatyczne.
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego
do 200 stopni C na około 20-25 minut. Rumiane koperty z kurczakiem najlepiej
smakują z sosem czosnkowym lub pikantnym sosem pomidorowym.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Super bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!
Dziękuję za miły komentarz. :-)
Usuń