niedziela, 12 stycznia 2014

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Moim sposobem na długie, zimowe wieczory jest dobra książka. To wspaniała pożywka dla ducha. Ale co z ciałem? Przecież i jemu należy się odrobina przyjemności. Zabierając się czytanie na stoliku zawsze stawiam: kubek gorącej herbaty z dodatkiem imbiru oraz talerzyk z puszystymi, słodkimi rogalikami. Mniam. Jak tu nie lubić zimy!


Składniki:
  • 250 g mąki tortowej
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • marmolada

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i wszystko mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min., aby podwoił swoją objętość.

Następnie wbijamy jajka, dosypujemy resztę mąki, cukier waniliowy. Wlewamy roztopione, przestudzone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte lnianą ściereczką na ok. 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wkładam miskę do ciepłej wody albo odstawiam na grzejnik).

Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy. Dzielimy duży kawałek na 3 części, a każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. ½ cm, kroimy na 8 trójkątów (czyli kroimy placek na pół, a potem na ćwiartki i ósemki). Na każdy trójkącik kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy od szerszego brzegu do węższego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Opcjonalnie można posmarować je białkiem, w czasie pieczenia zarumienią się i będą błyszczeć. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu możemy je oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. takie rogaliki to moja ogromna słabość, nigdy nie umiem się od nich oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam te rogaliki są pyszne ale muszą przyznać, że ta ilość mąki to stanowczo za mało, ja musiałam użyć prawie pół kilo.

    OdpowiedzUsuń