czwartek, 16 stycznia 2014

Paluchy drożdżowe

Nie ma dobrej imprezy bez pysznych przekąsek. Jedną z najpopularniejszych są paluszki. Zamiast kupować gotowe w markecie  warto poświęcić czas i przygotować własne, które są równie apetyczne  oraz chrupiące.

Składniki:
  • ½ kostki drożdży albo opakowanie drożdży instant
  • szklanka ciepłego mleka
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ kg mąki + szczypta do podsypania
  • jajko, 1 sztuka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, mak lub sezam (dodatki)

Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę. Po ok. 15-20 min. do zaczynu dodajemy jajko, oliwę z oliwek, sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Musimy pamiętać, aby było miękkie, więc mąkę podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie pół godziny ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bardzo cienkie paluszki (wałeczki muszą być jak najcieńsze, gdyż urosną podczas pieczenia). Z wierzchu smarujemy je oliwą albo białkiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Wsadzamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220° na około 5 minut.
Drożdżowe paluchy świetnie smakują zarówno same, jak i z różnorodnymi dipami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz