niedziela, 12 stycznia 2014

Fusilli all’Arrabbiata z kurczakiem

Arrabbiata to pikantny, włoski sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Doskonale smakuje podany z makaronem. Jest bardzo prosty do przygotowania i może posłużyć jako dodatek do wielu dań. Jeśli chcecie, aby potrawa była bardziej syta możecie dodać do niej kurczaka, mięso mielone lub tuńczyka.


Składniki:
  • filety z kurczaka, 2 sztuki
  • salami, 100 g
  • papryka, 1 sztuka
  • czosnek, 3 ząbki
  • pomidory z puszki, 1 sztuka
  • cebula, 1 sztuka
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • cukier, ½ łyżeczki
  • suszona papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)
  • parmezan, garść płatków
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia
  • szczypiorek, szczypta do dekoracji
  • makaron, rurki albo świderki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie jak paprykę, papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Salami kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, paprykę oraz chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka i salami.  Smażymy, cały czas mieszając.
Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier.  Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15-20  minut często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany makaron układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu (u mnie akurat jest to gouda) i szczypiorkiem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz