Arrabbiata to pikantny, włoski sos pomidorowy z dodatkiem
cebuli, czosnku i przypraw. Doskonale smakuje podany z makaronem. Jest bardzo
prosty do przygotowania i może posłużyć jako dodatek do wielu dań. Jeśli
chcecie, aby potrawa była bardziej syta możecie dodać do niej kurczaka, mięso
mielone lub tuńczyka.
Składniki:
- filety
z kurczaka, 2 sztuki
- salami,
100 g
- papryka,
1 sztuka
- czosnek,
3 ząbki
- pomidory
z puszki, 1 sztuka
- cebula,
1 sztuka
- oliwa z
oliwek, 4 łyżki
- cukier,
½ łyżeczki
- suszona
papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)
- parmezan,
garść płatków
- przyprawy:
sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia
- szczypiorek,
szczypta do dekoracji
- makaron, rurki albo świderki
Przygotowanie:
Cebulę i
czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie jak paprykę,
papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze.
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Salami kroimy w paseczki.
Na patelni
rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, paprykę oraz chilli. Smażmy kilka minut
(cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli.
Wrzucamy kurczaka i salami. Smażymy, cały czas mieszając.
Wlewamy sos
pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i
dusimy całość ok. 15-20 minut często mieszając, aż część wody odparuje a
sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron
gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu.
Ugotowany makaron układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy udekorowane
świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu (u mnie akurat jest to gouda) i
szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz