środa, 15 stycznia 2014

Kruche ciasteczka

Kolejna dawka słodkiej przyjemności, czyli kruche ciasteczka. Przy ich robieniu możemy wykazać się kreatywnością. Ogromny wybór foremek, ozdób i lukrów dekoracyjnych sprawia, że mogą przybierać najróżniejsze formy i kształty: począwszy od klasycznych gwiazdek na świątecznych reniferach kończąc. 



Składniki:

  • mąka, 300 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło, 150 g (miękkie)
  • żółtka, 3 sztuki
  • cukier, 150 g
  • kwaśna śmietana 18%, 1 łyżka
  • białko, do posmarowania ciastek
  • opcjonalne dodatki: wiórki kokosowe, bakalie, orzechy, cynamon, skórka z cytryny
Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dosypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Następnie kolejno dodajemy: masło, cukier, żółtka, śmietanę (ewentualnie jakiś dodatek smakowy). Zagniatamy dokładnie ciasto, tak by powstała z niego jednolita kula (bez grudek i śladów mąki). Gdy wyrobione ciasto przybierze właściwą konsystencję,  owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 0,5h.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części, z których każdą wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pora na wykrawanie ciasteczek za pomocą wybranych foremek lub jak kto woli – radełka. Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch niektórych smarujemy białkiem, dzięki czemu: kawałki orzechów będą się utrzymywały na powierzchni ciasteczek/nasze ciacha nabiorą pięknego połysku. Wypełnioną ciastkami blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-13 min. Cały czas pilnujemy, by ciasteczka nie przypaliły się od spodu. Kruche ciasto jest bardzo delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej.
Gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru wyjmujemy je do ostygnięcia. Potem pozostaje tylko dekoracja i… konsumpcja. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz