poniedziałek, 17 lutego 2014

Herbatniki z kremem marcepanowym

Wykonanie ciasteczek jest bardzo łatwe i szybkie, a efekt przepyszny. Dużym plusem tego przepisu jest to, że nie wymaga pieczenia. Herbatniki z kremem o lekkiej nutce aromatu śmietankowego, które proponuję,  nie tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim doskonale smakują. Znikają ze stołu błyskawicznie. Polecam!


Składniki:
  • 2 paczki herbatników Petit Beurre (ok. 200g)
  • 200 g migdałów (powinny być obrane)
  • 1 łyżka wody + olejek śmietankowy (kilka kropli)
  • ¼ kostki masła (powinno być miękkie)
  • 2 białka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny (na przełamanie słodyczy)
Przygotowanie:

Migdały wsypujemy do blendera i mielimy na gładką, kleistą masę. Mielimy je dopóki nie będziemy już wyczuwali żadnych grudek w masie.  Zmielone migdały wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło,  wodę, białka, olejek śmietankowy oraz sok z cytryny. Zagniatamy składniki, tworząc plastyczną, dość miękką masę. Następnie formujemy z niej niewielki wałek. Kroimy go w cieniutkie plasterki. 

Wybieramy po 3 herbatniki, między dwa z nich wkładamy po plasterku marcepanu. Delikatnie dociskamy herbatniki, uważając na to, by nie pękły. W taki sposób łączymy każde kolejne ciasteczko. 

Gotowe herbatniki marcepanowe wkładamy do lodówki, by nadzienie stężało i dobrze związało ciastka. Po schłodzeniu ciasteczka możemy ozdobić pisakami cukrowymi, tworząc proste i kolorowe wzorki.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz