Wykonanie
ciasteczek jest bardzo łatwe i szybkie, a efekt przepyszny. Dużym plusem tego
przepisu jest to, że nie wymaga pieczenia. Herbatniki z kremem o lekkiej nutce
aromatu śmietankowego, które proponuję, nie
tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim doskonale smakują. Znikają
ze stołu błyskawicznie. Polecam!
Składniki:
- 2 paczki herbatników Petit Beurre (ok. 200g)
- 200 g migdałów (powinny być obrane)
- 1 łyżka wody + olejek śmietankowy (kilka kropli)
- ¼ kostki masła (powinno być miękkie)
- 2 białka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny (na przełamanie słodyczy)
Przygotowanie:
Migdały
wsypujemy do blendera i mielimy na gładką, kleistą masę. Mielimy je dopóki nie
będziemy już wyczuwali żadnych grudek w masie.
Zmielone migdały wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło, wodę, białka, olejek śmietankowy oraz sok z
cytryny. Zagniatamy składniki, tworząc plastyczną, dość miękką masę. Następnie formujemy
z niej niewielki wałek. Kroimy go w cieniutkie plasterki.
Wybieramy po 3
herbatniki, między dwa z nich wkładamy po plasterku marcepanu. Delikatnie
dociskamy herbatniki, uważając na to, by nie pękły. W taki sposób łączymy każde
kolejne ciasteczko.
Gotowe herbatniki marcepanowe wkładamy do lodówki, by
nadzienie stężało i dobrze związało ciastka. Po schłodzeniu ciasteczka możemy ozdobić
pisakami cukrowymi, tworząc proste i kolorowe wzorki.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz