niedziela, 23 marca 2014

Hummus

Hummus wykonany na bazie ciecierzycy jest potrawą bardzo popularną na Bliskim Wschodzie a także w kuchni wegetariańskiej.  Jest bardzo zdrowy - bogaty w witaminy i składniki mineralne.  Pasta hummus stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań i doskonale smakuje z różnymi składnikami: chlebem, pitą a nawet plackami ziemniaczanymi.


Składniki:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (najczęściej używam gotowej z puszki)
  • 100 g pasty tahini (gotowa albo można zrobić samodzielnie: ziarna sezamu należy zmielić z olejem sezamowym, wodą i oliwą z oliwek)
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • oliwa extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml wody źródlanej
  • odrobina soli i sproszkowanego chili do smaku

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę, pastę tahini, zmiażdżony czosnek wrzucamy do blendera. Wlewamy sok z cytryny oraz odrobinę wody, miksujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy resztę wody, aby ułatwić blendowanie i zmienić konsystencję masy na delikatną i jednolitą. Doprawiamy do smaku solą i chili. Można z wierzchu posypać dodatkowo natką pietruszki. Podajemy polaną odrobiną oliwy z oliwek. Ekspresowa i pyszna pasta gotowa!

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz