niedziela, 9 marca 2014

Tarta czekoladowa z bitą śmietaną i owocami

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Bociany wracają, słońce zaczyna mocniej świecić, zatem pora, by wiosenne klimaty zawitały również do kuchni. Zdecydowałam się przygotować lekką i łatwą tartę, pełną smakowitych owoców.  Przypomina mi o tym, iż niebawem będę mogła sięgnąć po świeżutkie truskawki EKO prosto z krzaczka. Ich tymczasowa namiastka z marketu (o dziwo pachną truskawkami!) na cieście jest równie pyszna. 


Składniki:
  • 2 opakowania herbatników czekoladowych (1 op. 250 g)
  • 1 masło (200 g, rozpuszczone)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 ½  łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • świeże truskawki
  • mrożone jagody

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera. Miksujemy na proszek o konsystencji mokrego piasku. Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy masło nieco przestygnie, dodajemy je do proszku herbatnikowego. Mieszamy, aż powstanie lepka masa, którą następnie wylepiamy dno formy do tarty. 

Formę wkładamy do lodówki na min. 2h, aby spód tarty się ściął. Gdy widzimy, że spód jest już twardy, przystępujemy do przygotowania bitej śmietany. Do miski wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier puder  oraz cukier waniliowy i cierpliwie ubijamy całość. 

Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią spód tarty. Na wierzchu układamy pocięte truskawki i odmrożone jagody. Gotowe!

Smacznego!



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz