Wiosna
zbliża się wielkimi krokami. Bociany wracają, słońce zaczyna mocniej świecić,
zatem pora, by wiosenne klimaty zawitały również do kuchni. Zdecydowałam się
przygotować lekką i łatwą tartę, pełną smakowitych owoców. Przypomina mi o tym, iż niebawem będę mogła
sięgnąć po świeżutkie truskawki EKO prosto z krzaczka. Ich tymczasowa namiastka
z marketu (o dziwo pachną truskawkami!) na cieście jest równie pyszna.
Składniki:
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (1 op. 250 g)
- 1 masło (200 g, rozpuszczone)
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 ½ łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- świeże truskawki
- mrożone jagody
Przygotowanie:
Herbatniki
kruszymy i wrzucamy do blendera. Miksujemy na proszek o konsystencji mokrego
piasku. Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy masło nieco przestygnie, dodajemy je
do proszku herbatnikowego. Mieszamy, aż powstanie lepka masa, którą następnie
wylepiamy dno formy do tarty.
Formę wkładamy do lodówki na min. 2h, aby spód
tarty się ściął. Gdy widzimy, że spód jest już twardy, przystępujemy do
przygotowania bitej śmietany. Do miski wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier
puder oraz cukier waniliowy i cierpliwie
ubijamy całość.
Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy
nią spód tarty. Na wierzchu układamy pocięte truskawki i odmrożone jagody.
Gotowe!
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz