piątek, 4 kwietnia 2014

Ananas na cieście francuskim

Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w użyciu. Można je zastosować do wielu potraw: słonych, słodkich, pikantnych. Paszteciki w cieście francuskim smakują bosko, a ciasteczka z nadzieniem brzoskwiniowym… po prostu bajka. Zdecydowałam się zaprezentować jeden z moich ulubionych (szybkich) przepisów z użyciem tegoż ciasta, czyli ciasteczka ananasowe. Polecam!


Składniki:
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • białko z jednego jajka
  • odrobina cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie twardej marmolady  (do wypieków)

Przygotowanie:

Krążki ananasa wyjmujemy z puszki, wrzucamy na sitko, aby obciekły z syropu, a potem układamy na ręczniku papierowym dla dokładniejszego osuszenia. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Osuszone krążki ananasa układamy na cieście i wykrawamy okręgi o 2 cm większe od krążków ananasowych. Do środka każdego krążka dodajemy łyżeczkę marmolady. Brzegi ciasta smarujemy dodatkowo białkiem i posypujemy  cukrem (w czasie pieczenia utworzy się pyszny karmel). Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. Gotowe!

Smacznego!






Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

1 komentarz:

  1. Świetnie wyglądają, jutro będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń