piątek, 11 kwietnia 2014

Paluszki francuskie

Jest to zdecydowanie najszybsza i najbardziej uniwersalna przekąska pod słońcem. Paluszki z ciasta francuskiego z różnymi posypkami mogą być podawane w wielu wersjach: na słono/pikantnie jako dodatek do zup lub na słodko jako podwieczorek. Mogą stanowić także pyszną alternatywę dla zwykłych paluszków z solą/makiem lub sezamem. Wybór dodatków zależy tylko od naszego gustu i smaku.


Składniki:
  • płat ciasta francuskiego (wybieram ciasto XXL)
  • ulubione dodatki: w moim wypadku pieprz, sól, zioła prowansalskie, ostra papryka

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy. Posypujemy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i papryką. Delikatnie przeciągamy wałkiem po cieście by ziarniste składniki, dobrze połączyły się z podstawowym ciastem. Kto lubi mak/sezam może ich użyć jako dodatków. 

Ostrym nożem kroimy ciasto w cienkie paski, które następnie zwijamy w ruloniki. Paluchy układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 10-15 min. Paluchy doskonale smakują z zupami np. kremem z buraczków ćwikłowych.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

2 komentarze: