sobota, 27 września 2014

Risotto z kaszy jaglanej

Od pewnego czasu kasza gości w mojej codziennej diecie i już widać gołym okiem jej zbawienną dla sylwetki moc. Niedowiarkom (zwłaszcza tym, którzy pragną zrzucić kilka kg) powiem z ręką na sercu, że naprawdę warto włączyć kasze do jadłospisu. Zbędne cm będą znikały już w przeciągu kilku dni. Żeby dieta nie była nudna i monoskładnikowa, postanowiłam zmienić wiele tradycyjnych przepisów dodając do nich różne rodzaje kasz. Tym razem zmodyfikowałam przepis na tradycyjne włoskie risotto podstawiając za ryż kaszę jaglaną.  Wyszło rewelacyjnie!


 Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • fasolka szparagowa
  • kukurydza z puszki (niesłodzona)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 700 ml bulionu lub wody
  • 1 dojrzałe awokado
  • pieprz cayenne
  • sól morska
  • kurkuma
  • pieprz czarny
  • majeranek

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na 2 łyżkach oliwy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem przerzucamy do garnka żeliwnego z grubym dnem. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę. Do kaszy wlewamy stopniowo chochelką bulion, ciągle mieszając, aby uniknąć przypalenia. 

Gotujemy kaszę na wolnym ogniu do czasu aż wchłonie cały bulion (ok. 15 min.) Obieramy awokado, kroimy w kostkę i wrzucamy do kaszy. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kukurydzę oraz kurkumę. Kaszowe risotto doprawiamy na koniec majerankiem, oboma rodzajami pieprzu i solą. Na talerzu risotto można posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. :)
      Jedzonko jest oprócz tego sycące a nie tuczące. Świetnie się sprawdza jako posiłek do pracy. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń