niedziela, 14 września 2014

Zielone smoothie z jabłkami

Codzienna dieta powinna być kolorowa. Różne barwy owoców oraz warzyw nie tylko cieszą wzrok, ale również stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych. Zieleń to kopalnia witaminy C, żelaza i magnezu. Ponadto zielone warzywa są niskokaloryczne. Po intensywnych przeżyciach weekendowych proponuję zacząć dzień od lekkiego smoothie o właściwościach detoksykujących opartego na zielonych składnikach. Odżywia, odtruwa, a przede wszystkim smakuje!


Składniki:
  • 2 jabłka
  • ½ pęczka pietruszki
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 ½ szklanki soku jabłkowego (100% niesłodzony)
  • ½ szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • kilka listków bazylii i mięty
  • 1 łyżeczka miodu lub cukier trzcinowy do smaku

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, wycinamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy w ćwiartki. Owoce, natkę, bazylię i miętę wrzucamy do blendera. Na koniec dodajemy składniki płynne: miód, ocet, sok z cytryny/limonki i jabłek oraz wodę. Wszystko blendujemy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Napój podajemy mocno schłodzony.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz