wtorek, 25 listopada 2014

Kulki owsiane z bakaliami

Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, ale mimo to nadal chce robić to co lubię, czyli udzielać się w kuchni. Przepis na kulki owsiane jaki dziś zaprezentuję bez wątpienia należy do najszybszych przepisów, z jakich korzystam. Małe, słodkie i bardzo pożywne kuleczki są doskonałe w ramach drugiego śniadania lub deseru. To coś dla wielbicieli zdrowych i ekspresowych w przygotowaniu słodkości.


 Składniki:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garstka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • suszone owoce Goji
  • 1 jajko
  • opcjonalnie suszona żurawina, rodzynki, mielone orzechy włoskie

Przygotowanie:

W rondlu rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło studzimy, a następnie dodajemy do niego pozostałe składniki: płatki owsiane i jaglane, cukier, miód, mąkę, wiórki kokosowe, jagody Goji oraz płatki migdałowe, a na końcu wbijamy jajko. Mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać kleistą i zwarta konsystencję. Piecyk rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Z masy owsianej formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je z wierzchu wiórkami kokosowymi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź pergaminem. Blaszkę wraz z kulkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.


Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

1 komentarz: