Jestem
wielką miłośniczką wszelkich sałatek, a z racji tego, że zbliża się wiosna,
zieleni nie może zabraknąć na moim talerzu. Sałatka z grejpfrutem doskonale
komponuje się z daniami mięsnymi (zwłaszcza z drobiu i rybami). Lekka goryczka
grejpfruta dobrze współgra z delikatnością sera mozzarella i maślanym smakiem
awokado. Świeża, smaczna i zdrowa sałatka w sam raz na lunch.
Składniki:
- ser mozarella (kulki lub kula pokrojona w kostkę)
- awokado
- ½ grejpfruta
- suszona mięta
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- garstka czarnych oliwek (drylowane)
- sałata: lodowa, rzymska, rukola
sos
vinaigrette
- 1 cytryna
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- przyprawy: sól, pieprz, cukier (po szczypcie do smaku)
Przygotowanie:
Zaczynamy od
sosu. W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem cytrynowym, octem winnym i
musztardą. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzu. Składniki
dokładnie mieszamy ze sobą, tak, aby powstał jednolity sos.
Pora
przygotować sałatkę: myjemy i suszymy
liście sałaty, które następnie rwiemy i układamy na talerzu. Na sałacie
rozsypujemy mozzarellę. Połówkę dojrzałego awokado obieramy ze skórki i kroimy na paseczki. Kładziemy na sałacie.
Obieramy grejpfruta ze skórki, pozbywamy się białych błonek otaczających
miąższ. Kawałki owocu kroimy w kosteczkę i układamy na kopczyku z sałat.
Dodajemy oliwki i kukurydzę. Całość posypujemy suszoną miętą i polewamy sosem.
Gotowe.
Sałatka
wspaniale smakuje z łososiem na ciepło. Przepis na to danie znajdziecie tutaj
KLIK.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz