czwartek, 27 lutego 2014

Wiosenna sałatka z grapefruitem

Jestem wielką miłośniczką wszelkich sałatek, a z racji tego, że zbliża się wiosna, zieleni nie może zabraknąć na moim talerzu. Sałatka z grejpfrutem doskonale komponuje się z daniami mięsnymi (zwłaszcza z drobiu i rybami). Lekka goryczka grejpfruta dobrze współgra z delikatnością sera mozzarella i maślanym smakiem awokado. Świeża, smaczna i zdrowa sałatka w sam raz na lunch.


Składniki:
  • ser mozarella (kulki lub kula pokrojona w kostkę)
  • awokado
  • ½ grejpfruta
  • suszona mięta
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • garstka czarnych oliwek (drylowane)
  • sałata: lodowa, rzymska, rukola

sos vinaigrette
  • 1 cytryna
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier (po szczypcie do smaku)

Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu. W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem cytrynowym, octem winnym i musztardą. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzu. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, tak, aby powstał jednolity sos.

Pora przygotować  sałatkę: myjemy i suszymy liście sałaty, które następnie rwiemy i układamy na talerzu. Na sałacie rozsypujemy mozzarellę. Połówkę dojrzałego awokado obieramy ze skórki i  kroimy na paseczki. Kładziemy na sałacie. Obieramy grejpfruta ze skórki, pozbywamy się białych błonek otaczających miąższ. Kawałki owocu kroimy w kosteczkę i układamy na kopczyku z sałat. Dodajemy oliwki i kukurydzę. Całość posypujemy suszoną miętą i polewamy sosem. Gotowe.

Sałatka wspaniale smakuje z łososiem na ciepło. Przepis na to danie znajdziecie tutaj KLIK.

Smacznego!









Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz