czwartek, 30 stycznia 2014

Ciasteczka orkiszowo-owsiane z jagodami goji

Czasem dopada nas nagły głód. Żeby szybko go zaspokoić, bez zbędnych wyrzutów sumienia, że znowu sięgamy po przesłodzony batonik, możemy nosić zawsze ze sobą zdrową przekąskę. Najzdrowszą są pełnoziarniste ciasteczka owsiane. Przepis, który prezentuję jest dodatkowo wzbogacony o płatki orkiszowe i jagody goji (uznawane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie). Pyszne, naturalnie słodkie i sycące ciasteczka poradzą sobie z każdym głodem. 

wtorek, 28 stycznia 2014

Sałatka z mozarellą

Ostatnio żyję w ciągłym biegu i potrzebuję dania na lunch, którego przygotowanie wymaga jak najmniej czasu. Najlepszym jedzonkiem "na szybko" jest sałatka z różnymi dodatkami. Ponadto jest zawsze smaczna i zdrowa.

sobota, 25 stycznia 2014

Karpatka

Pyszny krem budyniowy otoczony dwoma lekkimi warstwami parzonego ciasta. Nazwa wypieku idealnie odzwierciedla jego oryginalny wygląd, a wyśmienity smak sprawi radość każdemu łasuchowi. 

piątek, 24 stycznia 2014

Babeczki piaskowe z czekoladą

Miałam dziś wyjątkowo paskudny dzień w pracy. Żeby wrócić do równowagi, po powrocie do domu, udałam się szybko do kuchni i postanowiłam osłodzić sobie wszelkie troski. Zrobiłam małe, słodkie cudeńka z czekoladą, które swoim smakiem poprawią humor nawet największemu marudzie.

wtorek, 21 stycznia 2014

Pączki drożdżowe

Puszyste pączki, samodzielnie wykonane w domu są równie dobre jak te kupione w cukierni. Wkładając serce w ich przygotowanie możemy spodziewać się doskonałych rezultatów: pączusie będą mięciutkie, bardzo aromatyczne i wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem. Polecam - nie tylko na Tłusty Czwartek. 



poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kartoflanka z kawałkami kurczaka

Na zimno nie ma lepszej recepty jak miseczka gorącej i pożywnej zupy. Kartoflanka wzbogacona kawałkami kurczaka jest nie tylko bardzo sycąca, ale również pyszna. Wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.

sobota, 18 stycznia 2014

Biszkopt z żurawiną

Szybkie do wykonania, pyszne i puszyste ciasto w sam raz na weekendowe spotkania przy kawie. Kwaskowy smak żurawiny lekko przełamuje słodycz biszkoptu. Przepis zaczerpnięty z notatnika Babci.

czwartek, 16 stycznia 2014

Paluchy drożdżowe

Nie ma dobrej imprezy bez pysznych przekąsek. Jedną z najpopularniejszych są paluszki. Zamiast kupować gotowe w markecie  warto poświęcić czas i przygotować własne, które są równie apetyczne  oraz chrupiące.

środa, 15 stycznia 2014

Kruche ciasteczka

Kolejna dawka słodkiej przyjemności, czyli kruche ciasteczka. Przy ich robieniu możemy wykazać się kreatywnością. Ogromny wybór foremek, ozdób i lukrów dekoracyjnych sprawia, że mogą przybierać najróżniejsze formy i kształty: począwszy od klasycznych gwiazdek na świątecznych reniferach kończąc. 


poniedziałek, 13 stycznia 2014

Wątróbka w sosie curry

Przyznam szczerze, że przez lata nie znosiłam wątróbki. Kojarzyła mi się z ciężkostrawnym daniem otoczonym zewsząd smażoną cebulą. Ale jestem uparta i postanowiłam „odczarować” wątróbkę zmieniając sposób jej przygotowania. Sięgnęłam po parowar. Jak się okazało, wątróbka w nowym wydaniu jest naprawdę delikatna i soczysta. A całe danie smaczne i dietetyczne.

niedziela, 12 stycznia 2014

Fusilli all’Arrabbiata z kurczakiem

Arrabbiata to pikantny, włoski sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Doskonale smakuje podany z makaronem. Jest bardzo prosty do przygotowania i może posłużyć jako dodatek do wielu dań. Jeśli chcecie, aby potrawa była bardziej syta możecie dodać do niej kurczaka, mięso mielone lub tuńczyka.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Moim sposobem na długie, zimowe wieczory jest dobra książka. To wspaniała pożywka dla ducha. Ale co z ciałem? Przecież i jemu należy się odrobina przyjemności. Zabierając się czytanie na stoliku zawsze stawiam: kubek gorącej herbaty z dodatkiem imbiru oraz talerzyk z puszystymi, słodkimi rogalikami. Mniam. Jak tu nie lubić zimy!

sobota, 11 stycznia 2014

Włoski Panettone

Panettone (włoska babka drożdżowa) to ciasto, które pokochałam od pierwszego kęsa. Jego wyjątkowy smak sprawia, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.

czwartek, 9 stycznia 2014

Piernik

Święta za nami, ale wspomnienia o nich są nadal żywe. Zwłaszcza te smakowe mocno utkwiły mi w pamięci. Na moim świątecznym stole gościły: serniki – przynajmniej dwa rodzaje, keksy – pełne ukochanych bakalii a także piernik otoczony mocą korzennego aromatu. Dzisiejszy post poświęcę ostatniemu z wymienionych ciast. Przepis na piernik jest bardzo prosty, a ciasto można zrobić nawet bez świątecznej okazji. 

wtorek, 7 stycznia 2014